20 Haziran 2012 Çarşamba

DZİNG! by L'ARTİSAN





NOTALAR: Safran, misk, deri, beyaz ağaçlar, zencefil, tonka fasulyesi, karamel

Dzing!'i anlamak için oldukça uzun bir zaman verdim. Bileğime sürdüğüm her anda bana hep farklı duygular hissettirdi. Yaşadığım anların kısa bir özeti gibi yada her anıma eşlik etmiş gibi. Bazen kütüphanede tozlu rafların arasında eski bir kitap gibi koktuğunu düşündüm bazende sandıkta uzun süre bekleyen kumaşların eskimiş kokusu.. İlginç bir parfüm Dzing!. Adında ki ünlem gibi sevseniz de sevmeseniz de etkisi oldukça sert. Tokat gibi çarpıyor yüzünüze. Kesinlikle yoğun bir parfüm değil. Keskinliğiyle değilde sizi karakteriyle şaşırtıyor. Unutulmamak üzere hafızanıza kazınıyor..

 Parfümün yaratıcısı Olivia Giacobetti. L'Artisan parfüm evine bir çok parfüm armağan etmiş, oldukça güzel ve parfüm dünyasının en iyi kadın burunlarından olduğunu düşündüğüm bir sanatçı. Dzing!'i hangi duygular içerisinde yarattığını tam olarak bilmiyorum ama şişesinin üzerindeki resimden anladığım kadarıyla Sirk dünyasının coşkusunu, heyecanını, vahşiliğini yansıttığını düşünüyorum. Hayvani (animalic) bir çekiciliği var Dzing!'in. Şehvet uyandırıcı bir çekicilik.

Dzing! son dönemlerde en çok sevilen animalic (hayvansal) parfümlerden biri. Benim için dört dörtlük bir parfüm ama parfümün genel olarak görülen en büyük eksikliği kalıcılığı. Çok hafif bir parfüm Dzing!. Keşke daha yoğun olsaymış deyip hayıflandığım zamanlar, belki daha yoğun olsaymış bu kadar güzel olmayabilirmiş diye düşündüm. Bazen parfümörler parfümlerini beklentimizin dışında tasarlıyorlar. Bu durum genelde niche sektöründe oldukça yaygın. Yani bir parfümü oluştururken parfümü her yönüyle düşündüğünü hangi notayla hangi konsantrasyonda ne gibi sonuçlar vereceğini ve nasıl bir kombinasyon oluşturacaklarını düşündüklerini biliyorum. Bizlerin "keşke biraz daha az gül notası içermiş olsaydı" gibi yorumları öngördüklerini ama o notanın az yada çoğu parfümde istemediği sonuçlar doğuracağını ve beklentilerinden sapacağını kesinlikle biliyorlar. Yani çok fazla eleştirmemek ve işi bilene (parfümöre) bırakmak gerek. Evet bazen parfümlere fazla paralar veriyoruz ve bazen hayıflanıyoruz ama birde işin bu tarafından bakmak gerektiğini düşünüyorum. Az biraz da parfüm sektör hakkında bilginiz varsa en iyi markaların bünyesinde master parfümörlerin elinden çıkmış eserlere bu şeklide bakmak bazen iç rahatlatıyor. Yukarıda bahsettiğim durum ortalama parfümler çıkaran markalara yönelik değil kesinlikle. Üzerinde uzun süreler emek harcanmış sanat eserleri için..

2 yorum:

  1. Demek beğendin Dzing!'i :))

    Nedense eşeklere ve atlara vurulan deri semere benzettim kokusunu. Hatta ahır gibi bile desem abartmış olmam.

    YanıtlaSil
  2. Ahır çok ağır olmuş yahu :) Dayılarımdan biri çiftçilikle uğraşırdı, bir kaç tanede büyük baş hayvanı da vardı köyde. Yani ahıra çok uğramışlığım var. Bence Dzing! devede kulak :))

    YanıtlaSil