10 Ağustos 2012 Cuma

POUR MONSİEUR by CHANEL





Notalar: Limon, petitgrain (narenciye yaprakları), müge, lemon verbana (mine çiçeği), peony, kişniş, zencefil, fesleğen, meşe yosunu, vetiver,sedir

Bu yorumu cağnım üniversitemin ışık hızıyla çalışan bilgisayarlarında yazıyorum. Şaka şaka!! bir saattir yazmaya çalışıyorum desem daha doğru olur. Bugün nedense yorumlarımda parfüm dünaysının mihenk taşlarından olan Chanel'in parfümlerine yer vermediğimi farkettim. Zaten uzun süredir yorum yazamıyorum malum ders dönemi. Rahatlamışken ilk yorumumu en sevdiğim Chanel parfümlerinden biri olan Pour Monsieur ile yapmak istedim. Bence Chanel Klasikleri ile güzel bir marka. Coco EDP, No:19, Bois de İles, Cuir de Russie, Egoiste ve daha bir çok başarılı klasik parfümü var. Son dönemde çıkardıkları parfümler tam bir fiyasko ( örn: Blue ) Böyle prestijli bir marka neden bu tarz kokula ihtiyaç duyar anlamam. Bir diğer örneği ise kadın parfümü Chance ve sulu versiyonları.

Pour Monsieur tam bir centilmen kokusu. Klasik parfümlerde ki "eski" havasını her notasında hissedebiliyorsunuz. Özellikle yine klasiklerin vazgeçilmez içeriği kavak yosunu bu parfümede ön planda. Bir diğer vazgeçilmez içerik ise müge çiçeği. Geçenlerde Anadolu Üniversitesinin kütüphanesinde şahane bir kitaba rastladım. Kitap tamamen klasik parfümlerin içeriği hakkında bilgi vermek amacıyla yazılmış. Öncelikle kadın parfümlerine ve daha sonra erkek parümlere yer verilmiş. İlk gördüğüm şey şuan piyasada fiyaskodan öteye geçmyen parfümler çıkaran markaların önceleri şahane parfümler ortaya koyduğu. E ben de derince bir ah çektim. Bir diğer rastladığım şey, genellikle hemen hemen her parfümde ( kadın yada erkek ) kavak yosunu ve lily of the valley ( müge çiçeği ) notalarının kullanılmış olması. Ayrıca erkek parfümlerinin içeriğine baktığımda yine kadın parfümlerine benzer yapıda notalar içerdiği ama bu notaların kullanım oranlarına göre maskülen yada feminen yapıya büründüğünü gördüm. Mesela bugünün erkek parfümlerinde pek tercih edilmeyen gül, orkide yada yasemin gibi notalar o dönemin erkek parfümlerinde özellikle orta notalarda sıkça kullanılmış. Müge çiçeğide öyle mesela.Yani gene tekrarlayacağım ama ne varsa eskilerde varmış sevgili okuyucular.

Erkek parfümlerinde genellikle tercihim hep klasikler olmuştur. Chanle Pour Monsieur ve Antaeus, Dior Eau de Sauvage, Guerlain Habit Rouge ve aklıma şuan gelmeyen birçok klasik benim kulanmaktan zevk aldığım parfümler arasında yer alıyor. Hepsi birer döneme damgasını vurmuş sanat örnekleri.

Pour Monsieur eski tarz yapısından ötürü çok sevilecek bir parfüm değil ama karakterli parfüm severlerin öncelikle denemesi gerektiğini düşündüğüm bir parfüm. Ayrıca fresh yapısından ötürü genç bünyelerde de etkisinin şahane olduğunu belirtmek isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder